fbpx

Vad är SSL och varför behövs det?

SSL
Du kanske har funderat på varför det finns ett litet hänglås i webbadressfältet. Den visar om sidan är säker att besöka. Men hur kan man garantera att den är säker och vad är det man behöver skyddas ifrån? Läs vidare för att få reda på varför en hemsida behöver ett SSL certifikat.

När du besökt till exempel din internetbank har du kanske upptäckt att webbadressen ser lite annorlunda ut. I början kommer det stå “https” istället för “http”. Ett extra s innebär att sajten innehar SSL certifikat. Kortfattat betyder det att anslutningen har högre säkerhet. All information som delas mellan dig och hemsidan är krypterad.

Vad står SSL för?

Det är en förkortning för Secure Socket Layer. Tanken bakom är att försvåra för obehöriga som av olika anledningar vill avlyssna kommunikation mellan en webbserver och dess besökare. Det kan handla om att försöka komma över lösenord eller andra känsliga personuppgifter. Typiska situationer är när någon vill köpa något på nätet, ansöka om lån eller sköta sitt sparande. Finns ingen stark kryptering när formulären fylls i skulle uppgifterna riskera att hamna i orätta händer.

säkerhet online

Hur fungerar SSL?

Nyckeln är att webbservern har ett unikt SSL certifikat. Därför går det att binda ihop din webbläsare med just den och bara den webbservern. Den information som skickas mellan parterna kan endast kommas åt av dem. Ingen utomstående har möjlighet att tjuvlyssna. Skulle SSL certifikatet ha gått ut kan du däremot inte lita på krypteringen. Då kommer du få en varning direkt i webbläsaren. Seriösa webbadministratörer ser till att hålla certifikatet uppdaterat. Det brukar räcka att kolla efter en symbol med hänglås och “https” i adressfältet i webbläsaren.

Andra fördelar med SSL

Även om huvudsyftet är säkerhet, så finns en del andra fördelar. Googles algoritmer brukar gynna sajter med SSL-certifikat. Sajten framstår som trygg och säker, särskilt om andra sökresultat inte har SSL. Dessutom är det troligt att besökare som är kunniga inom internetsäkerhet inte gör några affärer eller registrerar sig på en sajt som saknar SSL. Till exempel har det förekommit bedrägeriförsök där personer har försökt efterlikna en annan hemsida. Hade besökare letat efter SSL med hänglåset och https, skulle de ha upptäckt att något inte stod rätt till.

Vår slutsats

Vi använder alltid SSL till de sidor vi bygger och vi rekommenderar starkt att de som ska skapa sin egen sida också har använder det. Inte bara för att det hjälper synligheten på Google utan mer för att visa besökaren att din sida är trygg och att du bryr dig om deras integritet online. Har du några frågor om SSL certifikat eller hemsidor överlag så är du välkommen att höra av dig till oss.

Du kanske också gillar

analytics
Google Analytics

Med verktyget Google Analytics är det möjligt att inte bara se statistik från sin hemsida, utan även läsa av om dina besökare tycker att sidan är intressant, attraktiv eller om de inte stannar. Om de inte stannar så kan Google Analytics hjälpa till med att förstå varför.

algoritm
Hur Googles algoritmer fungerar

För att lyckas med SEO (Sökmotoroptimering) handlar det mycket om att utforma sin webbsida på ett sätt som tilltalar Googles algoritmer. Vad menas egentligen med det och hur fungerar allt i praktiken? Här kommer en grundläggande introduktion.

Affärsmän
Allt du behöver veta om Facebook Business Manager

Vi går igenom verktyget Facebook Business Manager. Här får du reda på vad ditt företag kan göra med hjälp av Business Manager och varför det är bra att ha som företag. Vad är det som behövs för att komma igång? En Facebook-sida!

Missa inget inlägg!

Prenumerera på vår blogg och få alla inlägg skickade direkt till din inkorg. Missa inga nyheter och inlägg från oss.

Nästan klar!

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt!