fbpx

Hur Googles algoritmer fungerar

algoritm
För att lyckas med SEO (Sökmotoroptimering) handlar det mycket om att utforma sin webbsida på ett sätt som tilltalar Googles algoritmer. Vad menas egentligen med det och hur fungerar allt i praktiken? Här kommer en grundläggande introduktion.

Internet har vuxit till ofattbara proportioner och numera finns det miljarder med olika sajter. Google är den ledande sökmotorn och deras övergripande mål är att ge användare relevanta sökresultat. För att lyckas med det har de tagit fram en mycket omfattande process som indexerar och rankar alla olika webbplatser. Med Googles algoritmer menas det komplexa upplägget som Google tillämpar för att kunna systematiskt ge de bästa och mest relevanta sökresultaten för olika sökord och sökfraser. Exakt hur algoritmerna fungerar vet endast Google själva, men ska du annonsera digitalt måste du göra ditt bästa för att anpassa dig.

kodning

Vad bygger algoritmerna på?

De börjar med att rent språkligt analysera vad en viss sökning är ute efter. En sökning på “ny bil stockholm” skulle ge massvis av resultat på bilhandlare i området medan “billig bil stockholm” skulle ge mer fokus på begagnade bilar och biluthyrning. Google har tagit fram modeller för att förstå innebörden av sökord och sökfraser för att resultaten ska visa vad användaren verkligen efterfrågar.

De flesta sökningar har tusentals eller rentav miljontals resultat och då måste Google även kunna ranka resultaten inbördes. Det är en extremt komplicerad process som har förfinats för varje år som gått. Bland annat tittar man på webbplatsens innehåll med bland annat rubriker, underrubriker, bilder och annan media. Dessutom tittar man på besöksmönster, eftersom en sajt som får många nöjda besökare antagligen är relevant för sökningen.

Något som komplicerar saken ytterligare är att Googles algoritmer numera straffar sajter som försöker fuska. Typexemplet är så kallad “keyword stuffing” där en sajt kan ha försökt använda ett visst sökord eller sökfras massvis av gånger, trots att innehållet kan vara sparsmakat och i värsta fall helt irrelevant. Vill du lyckas med din SEO måste du arbeta bredare och framför allt säkerställa att sajten är relevant för sökningen.

Vår slutsats

För att synas på Google så måste man försöka jobba lyfta vad Googles algoritmer gillar och ändra det som de inte gillar. På det sättet ökar chansen att Google ska se din sida som relevant i den sökning som besökaren gör. För att algoritmerna ändras så gäller det att försöka hålla sig uppdaterad med vilka spelregler det är som gäller. Men det viktigaste att ta med sig härifrån är att inte fuska! 

Vill du ha hjälp med SEO och rankning på Google så hör av dig till oss!

Du kanske också gillar

Affärsmän
Allt du behöver veta om Facebook Business Manager

Vi går igenom verktyget Facebook Business Manager. Här får du reda på vad ditt företag kan göra med hjälp av Business Manager och varför det är bra att ha som företag. Vad är det som behövs för att komma igång? En Facebook-sida!

rengöra handtag
Boka städning för hemmet och arbetet

För att trivas i hemmet och på jobbet är det viktigt att det är rent och fräscht, men att städa kan vara svårt att hinna med. Då är det bra att städfirmor finns. De har rätt kunskaper och erfarenheter för att kunna utföra ett städuppdrag som är specialanpassat efter kundens behov. Allt fler har börjat anlita städhjälp för hemmet och arbetsplatsen och det kan man till viss del tacka rutavdraget för. Genom att anlita städhjälp får man mer kvalitetstid över till det som är viktigare och på så vis kan man få en bättre tillvaro hemma och på jobbet.

solceller
Elbranschen blir nyckeln till ett klimatneutralt samhälle

Redan nu görs många olika åtgärder för att minska användningen av fossil energi. Om transporter, industri och samhället i stort ska ställas om till fossilfria alternativ är alla överens om att elanvändningen måste öka. Grön el kan bli den motor som ser till att Sverige lyckas bli klimatneutralt. I så fall kommer det krävas väldigt många elinstallationer.

Missa inget inlägg!

Prenumerera på vår blogg och få alla inlägg skickade direkt till din inkorg. Missa inga nyheter och inlägg från oss.

Nästan klar!

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt!

Nu går vi på semester!

Kära besökare, just nu är vår personal och vilar upp sig inför den kommande säsongen. Vi är fullt bemannade som vanligt igen den 28e Juli. Till dess kan ni enklast höra av er till oss via vår mail.

Vi på Konverta önskar er en fortsatt härlig semester!